Bizler bu noktada çocuklarımızı bu konuda daha iyi eğiterek onlara ne zaman ne yapacaklarını net bir şekilde öğretebiliriz. Onları gözlemleyemediğimiz zamanlarda da gün içinde, yemekten önce ve sonra, tuvalet ihtiyaçlarından önce ve sonra el yıkamalarına ve temizliklerine dikkat eden çocuklarımız öncelikle kendilerini, sonra çevrelerini korumuş olacaklar.
Virüsler, enfekte damlacıkların havada asılı kalması sonucu solunum yoluyla bir çocuktan diğerine rahatlıkla bulaşabilir. Özellikle grip virüsleri, çocuklarımızın okulda dokunduğu eşyalarda yaklaşık 1 gün boyunca barınabiliyor. En çok, öksürme, aksırma ile havada asılı kalan tükürük parçalarında yaşayan virüsler, çocukların bu havayı solumasıyla vücuda giriş yapabiliyor.
Bu bilgilerle eğitimcilere de görevler düşüyor elbette. Çocuklara ders aralarında el yıkama alışkanlığı kazandırılması, sınıfta kullanılmış peçetelerin bulundurulmaması, yemekhanelerdeki kişiye özel kaşık, çatal, bıçak ve bardak gibi malzemelerin ortak değil bireysel kullanılması konularındaki uyarılar ve yönlendirmeler ise eğitimcilere düşüyor.
Enfeksiyon hastalığına yakalanan çocukların, diğer çocuklara hastalığı bulaştırmamaları için evde dinlenmeleri ve iyileşene kadar okula gitmeden evde ailesi tarafından desteklenerek derslerini de kendini yormadan takip etmesi konularında hem eğitmenlere hem de aileye görevler düşüyor.
Ayrıca, hasta olan çocuğa öğretilmesi gerekilen en önemli konularda biri ise; arkadaşlarıyla sarılmaması, öpüşmemesi ve ellerini yıkama alışkanlığını kazanması oluyor.
Modern şehir hayatında çocukların mikroorganizmalara duyarlılığını da göz önünde bulundurursak ailelerin çocuklarıyla ilgili oyun alanı kararları devreye giriyor. Ailelerin aşırı koruyucu tutumları, çocukların bahçede, sokakta, parkta oynamalarını engellerken aslında onların doğayla iç içe olup doğadaki mikroorganizmalar ile tanışmalarını da engelliyor. Mikroorganizmaları tanımayan çocuk bedeni ise daha şiddetli enfeksiyon geçirebiliyor. Okul öncesi dönemlerinde mikroorganizmalarla tanışan çocuk okul döneminde enfeksiyonları daha rahat atlatabilir.
Çocukların el temizliği konusunda aktardığı bilgiler için Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu’ya teşekkür ederiz.
Antalya Gelişim | Sağlık